Vaatepesut Mattopesut Kodintekstiilit Yrityspalvelut Tekstiilipesuri Kuljetuspalvelu Yhteystiedot Hinnasto

Mattopesula pesee mattosi vaivattomasti vuoden ympäri

Mattojen pesu on aina raskas urakka, missä lisäksi törmää monien nykyaikaisten mattojen kanssa helposti ongemiin väärillä pesu- ja kuivausmenetelmillä.

Helppo ratkaisu asiaan on jättää mattosi mattopesulamme huoleksi, missä pesemme kaiken tyyppiset matot ja asiantuntijamme varmistavat yksilöllisesti jokaisen mattosi oikeanlaisen käsittelyn sen materiaaleille määritettyjen pesustandardien mukaisesti. Kaikki mattomme pestään ympäristöystävällisillä pesuaineilla, jotka ovat eläin- ja lapsiturvallisia.

Kauanko maton pesu kestää?

Pesu kestää noin 3-5 arkipäivää ruuhkavarauksella. Voit myös sopia pesun ajankohdan etukäteen, jolloin pesu onnistuu yleensä 1-3 arkipäivässä.

Mitä pesu sisältää?

Pesuihin sisältyy kuivaus, perustason tahranpoisto, sekä koneellinen tamppaus. Kaikki matot palautetaan käyttövalmiina ja suojamuovissa.

Laaka- ja tasopesumatot

Tasopesumatto on yleensä helppo tunnistaa kovasta pohjasta ja yhdestä käyttöpuolesta. Tasopesumattojen pesu vaatii paljon tilaa ja varsinkin pitkänukkaisten ja luonnonkuituisten mattojen pesu vaatii erityistä huolellisuutta.Suositut ja melkeinpä joka kodista löytyvät nukka- ja karvalankamatot on lähes poikkeuksetta valmistettu keinokuidusta. Monet keinokuidut, kuten polyesteri kestää tamppauksen, vahvoja pesuaineita ja ne voidaan pestä tehokkaasti tasopesukoneella, minkä pehmeät harjat irroittavat tehokkaasti likaa, joten erittäin likaisetkin matot saadaan yleensä puhdistettua hyvin sekä tahroista, että irtoliasta kuten hiekasta ja eläinten karvoista.

Toki on myös olemassa hellävaraisen pesun vaativia keino- ja muuntokuituja, kuten viskoosi, mitkä kannattaa pesettää heti niiden likaantuessa.

Keinokuitumattojen ongelmana voidaan pitää kuidun joustamattomuutta, mistä syystä ne kestävät huonosti kulutusta. Niihin syntyy herkästi kulku-uria, nukan lakoontumista, huonekalujen jälkiä, sekä muuta kulumaa. Kuidun väsyessä ja pesuvälin pitkittyessä nämä ongelmat eivät poistu enää pesemällä.

Varsinkin valkoisissa nukkamatoissa kaikki kuluma on selkeästi havaittavaa, joten ne tulisi pestä muita mattoja useammin, jo ennen kuin likaisuus olla havaittavaa ja nukka menettää kiiltonsa.

Monet luonnonkuitumatot kestävät oikein ja säännöllisesti huollettuna vuosikymmeniä käyttöä ja jopa useita vuosia ilman pesua, mikä tekee niistää hyvän ja ekologisen materiaalin matoille.

Luonnonkuiduista esimerkiksi villa sisältää luontaista rasvaa, lanoliinia, mikä antaa matolle likaa ja vettä hylkivän ominaisuuden. Villamaton pitkän elinkaaren kannalta onkin erityisen tärkeätä, että pesu suoritetaan oikeilla pesuaineilla, sekä menetelmillä ettei lanoliini kulu pois ja matto menetä ominaisuuksiaan.

Luonnonkuituiset tasopesumatot vaativat aina hellävaraisen pesun, eikä niiden pesussa voida käyttää tasopesukonetta, voimakasta harjausta, vahvimpia pH-tehosteita tai entsyymeitä, joten pinttymään päässeen lian ja tahrojen poisto on usein haasteellista tai jopa mahdotonta vaurioittamatta kuitua.

Myös kellastuminen väärinpestynä tai kuivatettuna on villamatoille ominaista, minkä lisäksi luonnokuitu kerää itseensä reilusti vettä, mikä tekee kuivatuksesta erityisen haasteellista. Pesu onkin yleensä järkevää jättää villamatot tuntevalle ammattilaiselle.

Laadukas käsinsolmittu matto kestää jopa satoja vuosia ja oikeanlainen luonnollisesti syntyvä patina vain parantaa useimmiten maton ulkonäköä ja arvoa. Oikealla omatoimisella hoidolla maton kanssa pärjää myös helposti vuosikausia ilman pesua.

Esimerkiksi aidon villamaton pesu, kuivaus ja viimeistely vaatii erityisosaamista, joten omatoimista pesua ei yleensä suositella. Huomioitavaa pesua ajatellen on myös muistaa, että käsinsolmitut matot on suositeltavaa pestä yleensä vasta siinä vaiheessa kuin pesu on oikeasti tarpeen. Syynä tähän on, että maton tekotavasta tai laadusta riippumatta useimmat matot menettävät hieman ryhtiään pesussa, sillä vesi turvottaa aina kuitua, mistä syystä matto saattaa hieman kutistua tai venyä.

Myös huono värinkesto on tyypillinen ongelma erityisesti silkkimatoille ja värisiirtymät ovat kirkkaaksi värjättyjen lankojen kanssa mahdollisia, vaikka matto pestään täysin oikeaoppisesti. Pesu väärillä aineilla tai pesumenetelmillä vain korostaa molempia ongelmia.Hintaluokka 110,90/m²
Bouclematto
Jokapaikanmatto
Muovimatto
Puuvillamatto
Hintaluokka 211,90/m²
Karvalankamatto
Nukkamatto
Paimentolaismatto
Paperinarumatto
Rahkamatto
Sisalmatto
Hintaluokka 312,90/m²
Villamatto (konekutoinen)
Viskoosimatto
Dhurriematto
Plyyshimatto
Hintaluokka 416,90/m²
Aidot villa- ja silkkimatto
Käsinvalmistettu matto
Marokkolaismatto
Paperinarumatto (paksu)
Vaativa tahran- tai hajunpoisto+5,00-15,00€ / matto

Konepesumatot

Konepestävät matot valmistetaan usein kutomalla ja ne tunnistaa yleensä kahdesta käyttöpuolesta, sekä pehmeästä olemuksesta, mikä mahdollistaa maton taittelemisen kasaan.Räsy- ja puuvilla matot kestävät hyvin omatoimisen pesun mattopesupaikalla tai pesukoneessa. Kotona pesukoneen koko vain on usein rajoittava tekijä ja monesti mieli tekee viettää arvokas kaunis kesäpäivä paremmissa merkeissä kuin paarmoja vältellen mattorannassa. Tosiasiahan myös on, että perinteinen mäntysuovalla ja juuriharjalla pesu ole ikinä paras vaihtoehto matoillesi tai myöskään ympäristölle, mikäli mattopesupaikallasi pesuvettä ei ohjata asiaankuuluvasti viemäriin.

Pesulassa matot pestään suurissa pesukoneissa, mikä mahdollistaa myös monien lopputulosta parantavien apuaineiden, kuten valkaisun käytön. Lisäksi matot pestään aina oikeassa lämpötilassa, omilla pesuohjelmilla ja pesuaineilla.

Kaikki käyttämämme pesukemikaalit ovat biohajoavia, joten pesulassa pestynä vain pesutulos ei ole omaa luokkaansa, mutta se on myös ympäristöystävällisempää, eikä pesu ole kelistä kiinni.

Vesipesun kestäville villa- ja silkkimatoille on suositeltavaa pestä ne aina ammattimaisesti pesulassa. Ne vaativat hellävaraisen pesun, minkä lisäksi luonnokuidut keräävät itseensä myös reilusti vettä pesussa, eikä niitä voi kuivattaa esimerkiksi auringossa, mikä tekee kuivatuksesta erityisen haasteellista.

Pesula pesee arat materiaalit hellävaraisesti emulsiopesuna ja niille tarkoitetuilla erikoispesu- sekä viimeistelyaineilla, mikä on normaali vesipesua hellävaraisempi ja suojaa maton kuitua veden haittavaikutuksilta, kuten kutistumiselta ja huopaantumiselta.Räsy- tai puuvillamatto10,90m²
Muu konepesumatto12,90m²
Vaativa tahranpoisto, valkaisu+5,00-15,00€ / matto

Kemiallinen pesu

Monet luonnon- tai sekoitekuituiset matot saattavat vaatia kemiallisen pesun. Kemiallisessa pesussa pestävät matot on usein hankala tunnistaa ilman pesumerkintää tai asiantuntijan avustusta.Kemiallista pesua vaativat matot on mahdotonta pestä kotioloissa ja ne vaativat aina ammattimaisen pesun.

Pesu ja samoiten kuivaus tapahtuu kemiallisessa pesukoneessa, missä pesu tehdään liuotinpohjaisesti, eikä pesussa käytetä ollenkaan vettä. Kemiallinen pesu on pesuista helläväraisin, eikä se esimerkiksi aiheuta mattoihin mittamuutoksia tai haalista värejä.Kemiallisen pesun matot16,90/m²

Puhtaat matot aina läheltäsi

Voit tuoda kaikki mattosi aina aukioloaikoinamme toimipisteeseemme Kotkan keskustassa ilman ajanvarausta tai sopia pestäviesi luovutuksesta ja palautuksesta Karhulan toimipisteellämme.

Voit myös tilata vaivattoman kuljetuspalvelumme matoillesi Kotka - Karhula- Hamina - Pyhtää - Loviisa alueella.