Palvelut

Tekstiilipesuri Yhteystiedot Hinnasto

Pesupalvelut matoille

Helposti keskeltä Kotkan keskustaa.

Asiantunteva ja paikallinen mattopesula.

Mattopesula Kotkan Pika-Pesu pesee ammattitaidolla ja vuosikymmenien kokemuksella kaikki yleisimmät matot. Meillä varmistat mattosi täysin paikallisen ja ympäristöystävällisen puhdistuksen nykyaikaisella mattopesulaitteistolla, sekä sen materiaaleille määritettyjä pesustandardeja noudattaen. Voi tuoda mattosi aukioloaikojemme puitteissa suoraan toimipisteeseemme Kotkan keskustassa tai tilata kuljetuspalvelun matoillesi.

Oikein huollettu matto kestää kauan hyvännäköisenä.

Mattojen puhtaanapito ja niiden hygienisyydestä huolehtiminen on tärkeä osa kodinhoitoa, varsin jos sinulla on lapsia. Oikein hoidettuna, sekä säännöllisesti pestynä niille saadaan myös pitkä elinkaari. Mitä tunnollisemmin itse ylläpidät mattojasi imuroimalla niitä, sitä harvemmin ne kaipaavat pesua ja myös poistamalla pienet tahrat matoista itse heti niiden ilmestyessä sekä raikastamalla matot talvisin lumipesulla, saadaan pesuväliä pitkitettyä. Kaikkien mattojen kanssa tulee kuitenkin vastaan hetki kun ne kaipaavat pesua ja helpoin tapa nauttia puhtaista matoista on delegoida mattopesulalle.

Tasopestävän, eli toiselta nimeltään laakapesumaton tunnistaa pääsääntöisesti kovasta pohjasta ja yhdestä käyttöpuolesta, mutta myös muunlaiset matot saattavat vaativat tasopesun, kuten paperinarumatot.

Keino- ja sekoitekuituiset tasopesumatot

Keinokuitumatot kestävät vaihtelevasti pesua kotimenetelmillä, kuten painepesurilla, mikä aiheuttaa usein ongelmia varsinkin juuttipohjaisissa nukka- ja karvalankamatoissa jättämällä ne liian märäksi, minkä seurauksena mattoihin jää kuivatuksen jälkeen epämiellyttäviä hajuja, vesivärjäymiä, sekä pohja usein menettää muotonsa. Kotona käytettävät pesumenetelmät yleensä myös painavan likaa syvemmälle kuituihin, sen sijaan että poistaisi sitä ja myös ulkona kuivattuna siitepöly saattaa olla haitallista jos sinulla on allergioita.

Luonnonkuituiset tasopesumatot

Monet luonnonkuidut sisältävät luontaisia öljyjä, kuten lanoliinia, mikä antaa matoille luontaisen likaa ja vettä hylkivän ominaisuuden, joten ne ovat erinomaisia, sekä kestäviä ja ekologisia materiaaleja matoille. Maton ylläpidon ja pitkän elinkaaren kannalta onkin erityisen tärkeätä, että pesu suoritetaan oikeilla pesuaineilla, sekä menetelmillä tai matto menettää nämä ominaisuudet. Luonnonkuituiset matot vaativat aina hellävaraisen pesun ja neutraalin pesuaineen, eivätkä ne kestä harjapesua, joten pinttyneen lian ja tahrojen poisto on usein haasteellista tai jopa mahdotonta vaurioittamatta mattoa. Ennakoiva pesu ja tahrojen poisto heti itse tahran ilmestyessä tai sen tuominen välittömästi mattopesulaan onkin siis suositeltavaa.

Tasopesumattojen pesu mattopesulassa

Tasopesumatot esipuhdistetaan koneellisesti tamppaamalla ne molemmilta puolilta hankalasta irtoliasta, sekä käsittelemällä ne esikäsittelyaineella, minkä pinta-aktiiviset aineet syväpuhdistavat mattoa nostamalla likaa syvältä kuituaineksesta sen pintaan ennen pesua. Lopuksi matto pestään tasopesukoneella, minkä pehmeät harjat keräävät pesun aikana ylimääräisen lian tehokkaasti talteen ja palauttaa mattosi ryhdin nostamalla nukan takaisin pystyyn. Hellävaraisen pesun vaativat matot tampataan materiaalien sen salliessa ja pestään painehuuhtelumenetelmällä. Pesun jälkeen matot saavat nopean kuivatuksen kuivaushuoneessa, minkä jälkeen ne rullataan ja pakataan suojamuoviin.

Pesuhinnat

Saat laskettua mattosi pesuhinnan kertomalla sen leveyden syvyydellä metreissä ja kertomalla sen neliöhinnalla. Kaikkiin pesuihin sisältyy tamppaus, pienien tahrojen käsittely, pesu, tarvittaessa uusintapesu, sekä kuivaus. Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24%.

Hintaluokka 19,90/m²
Bouclematot
Jokapaikanmatot
Hintaluokka 210,90/m²
Sisalmatot
Muovimatot
Hintaluokka 311,90/m²
Karvalankamatot
Nukkamatot
Rahkamatot
Villamatot (konekutoiset)
Viskoosimatot
Dhurriematot
Paperinarumatot
Plyyshimatot
Paimentolaismatot
Hintaluokka 416,90/m²
Silkkimatot
Käsinsolmitut matot
Aidot villa- ja silkkimatot
Tuftatut matot
Marokkolaismatot
Vaativa tahranpoisto+20%
Vaativa hajunpoisto+20%
Otsonointi10,00 / kpl

Konepestävät matot valmistetaan usein kutomalla ja ne tunnistaa yleensä kahdesta käyttöpuolesta, sekä pehmeästä olemuksesta, mikä mahdollistaa maton taittelemisen kasaan.

Räsy- ja puuvillamatot

Räsy- ja puuvillamatot kestävät yleensä hyvin kulutusta ja ne voi pestä reilulla vesimäärällä, joten ne ovatkin pestävissä melko hyvin myös itse pesukoneessa tai matonpesupaikalla. Kotipesukoneen pieni koko on vain yleensä rajoittava tekijä, sillä matto pitäisi voida pestä tarpeeksi ilmavasti, eikä perinteinen mäntysuovalla ja juuriharjalla pesu ole ikinä paras vaihtoehto matoillesi tai myöskään ympäristölle, mikäli mattopesupaikalla pesuvettä ei ohjata asiaankuuluvasti viemäriin. Myös aikaikkuna mattojen pesuun mattolaiturilla on varsin rajallinen, parhaan hetken mattojen pesuun ollessa alkukesästä, juuri ennen juhannusta, milloin ilmankosteus on pieni ja matot kuivuvat ulkona hyvin.

Konepestävät villa- ja silkkimatot

Konepestäville villa- ja silkkimatoille on suositeltavaa pestä ne aina emulsiopesuna ja niille tarkoitetuilla pesu-, sekä viimeistelyaineilla, mikä on hellävarainen, eikä vaikuta maton ominaisuuksiin.

Konepesumattojen pesu mattopesulassa

Mattopesulassa matot pestään suurissa pesukoneissa, mikä mahdollistaa myös monien lopputulosta parantavien apuaineiden, kuten pehmennys- tai valkaisuaineiden käytön. Lisäksi matot pestään normaali vesipesua hellävaraisemmassa emulsiopesussa, aina oikeassa lämpötilassa ja materiaalin mukaisella pesuohjelmalla. Kuivauksen jälkeen matot rullataan ja pakataan suojamuoviin. Kaikki mattojen pesuissa käyttämämme pesukemikaalit ovat myös biohajoavia, joten pesulassa pestynä vain mattojen pesutulos ei ole parempi ja hellävaraisempi, vaan se on myös ympäristöystävällinen valinta.

Pesuhinnat

Saat laskettua mattosi pesuhinnan kertomalla sen leveyden syvyydellä metreissä ja kertomalla sen neliöhinnalla. Kaikkiin pesuihin sisältyy pienien tahrojen käsittely, pesu, tarvittaessa uusintapesu, sekä kuivaus. Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24%.

Räsy- ja puuvillamatot9,90m²
Muut konepesumatot10,90m²
Vaativa tahranpoisto, valkaisu+20%

Kemiallisessa pesussa pestävät matot on usein hankala tunnistaa ilman pesumerkintää tai asiantuntijan avustusta.

Kemiallista pesua vaativat matot on mahdotonta pestä kotioloissa ja ne vaativat aina ammattimaisen pesun.

Pesu ja samoiten kuivaus tapahtuu kemiallisessa pesukoneessa, missä pesu tehdään liuotinpohjaisesti, joten pesukohde ei ole tekemisessä veden kanssa pesun aikana. Kemillainen pesu on pesuista helläväraisin, eikä se esimerkiksi turvota kuituja, eikä haalista värejä, minkä lisäksi se poistaa tehokkaasti rasvapohjaista likaa.

Pesuhinnat

Pesuun sisältyy pienien tahrojen käsittely, pesu, tarvittaessa uusintapesu, sekä kuivaus. Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24%.

Kemiallisen pesun matot16,90m²

Mattojen pesuntarve on yksilöllistä ja siihen vaikuttaa moni asia, kuten materiaalit, nukan pituus, olosuhteet, maton väri, sekä onko sinulla lemmikkieläimiä tai allergioita ja kuinka ahkerasti itse huolehdit matoistasi esimerkiksi imuroimalla niitä. Yleisesti suositeltava pesuväli esimerkiksi keinokuitumatoille on noin 6-24kk, mutta pesusta kannattaa päättää omaa harkintakykyä käyttäen, kunhan muistaa että pesu kuluttaa mattoja aina vähemmän kuin niissä oleva lika.

Pese valkoiset tasopesumatot ennakoivasti.

Valkoiset matot sopivat lähes joka kodin sisustukseen ja tekevät tilasta valoisan ja avaran, joten niiden suosio ei ole yllättävää. Keinokuiduista valmistetut valkoiset nukka- ja karvalankamatot kuitenkin patinoituvat huonosti ja kaikki epäkohdat erottuvat niistä selkeästi, mistä syystä ne kaipaavat pesua muun värisiä mattoja useammin, mikä kannattaa pitää mielessä jo ostohetkellä. Kun vaaleassa matossa on selkeästi havaittavaa sukanpohjista tarttunutta likaa, on maton kuituaines päässyt yleensä jo kulumaan ja matto menettänyt kiiltonsa niiltä osin, joten kyseiset kohdat jäävät usein myös pesun jälkeen havaittaviksi.Kun toimit nopeasti, monet pienemmät tahrat on mahdollista poistaa matoista myös itse kotikonstein, jolloin vältytään sen kokonaan pesemiseltä. Mikäli tahra ei kuitenkaan lähde kokonaan pois ja haluat pesettää mattosi, tahran esikäsittely myös parantaa sen pois saamista pesussa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tahran käsittely millään muulla kuin vedellä tai sen hankaaminen ilman että tahraa saadaan pois, yleensä heikentää mattopesulan tahranpoistoaineiden vaikutusta.

Nestemäiset tahrat

Monet nestemäiset tahrat, kuten kahvi, tee ja punaviini on mahdollista saada pois heti tahran ilmestyessä jopa kokonaan seuraavasti:

  • Imeytä nestettä matosta pois niin paljon kuin mahdollista painelemalla sitä kevyesti talouspaperilla.
  • Kostuta tahrakohtaa puhtaalla vedellä esim. sumuttamalla tai märällä pyyhkeellä ja imeytä nesteet painelemalla kevyesti kuivalla pyyhkeellä tai talouspaperilla.
  • Toista toimenpide riittävän monta kertaa.

Kuivuessaan ja käsittelemättömänä varsinkin viini- ja kahvitahrat voivat olla erittäin haasteellisia tai mahdottomia poistaa pesussa.

Lemmikkien pissa

Mikäli rakas lemmikkisi ilahduttaa sinua asioimalla lempimatollesi, usein ainoa ratkaisu on perusteellinen pesu mahdollisimman nopeasti.

Tahran esikäsittely heti vahingon sattuessa on suositeltavaa, sillä onnistuneen pesutuloksen kannalta on erityisen tärkeää saadaa mahdollisimman paljon pois pissassa olevista bakteereista tuoreeltaan, ennen niiden asettumista mattoon, sillä niistä aiheutuu suurin hajuhaitta. Tahran esikäsittely tapahtuu samalla tavalla kuin nestemäisten tahrojen käsittely.

Kuratahrat

Kuratahrat lähtee matosta useimmiten antamalla tahran ensin kuivua, harjaamalla tahrakohdan tämän jälkeen kevyesti ja lopuksi imuroimalla maton.Kun valmistelet mattojasi kuljetukseen tai säilytykseen, poista irto roskat ja varmista aina että matto on täysin kuiva. Kääri kovapohjaiset matot tiukasti rullalle ja matto olisi myös suositeltavaa sitoa mahdollisimman tiukasti, ettei pohja menetä muotoaan. Esimerkkinä juuttipohjaiset matot voi olla hankala saada oikenemaan jos pohja pääsee rypistymään, tai siihen tulee taitteita. Mikäli mahdollista, jätä valmistajan hoito-ohje näkyville pesulan henkilökuntaa varten.